Tibor Reman

Prim clarinetist la Staatskapelle Berlin.

Profesor de Clarinet la „Universität der Künste Berlin”

Tibor Reman este absolvent al Liceului de Muzic „Sigismund Todută” din Cluj-Napoca, al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, al Academiei de Muzicã „Franz Liszt” din Budapesta, al Universitatea de Arte din Berlin si a fost bursier al Academiei de Orchestră la „Staatskapelle Berlin”.

A obtinut premii la Concursurile Internationale „Jeunesses Musicales” din Bucuresti, „Wiener Classic Prize” din Semmering si „Yamaha Woodwind Competition” din Germania. A fost colaborator permanent al „Budapest Festival Orchestra”, „West-Eastern Divan” siîntre 2008 – 2010 a evoluat in calitate de clarinetist-adjunct cu Orchestra de Stat/Opera de Stat din Hanovra, Germania. Începând cu 2010 este prim clarinetist solist al renumitei „Staatskapelle Berlin”. A concertat sub bagheta unor dirijori precum Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Jannick Nezet Seguin etc în cele mai importante festivaluri si sli de concerte din lume, ca: „Salzburger Festspiele”,

„BBC Proms”, „Lucerne Festival”, „Musikverein Wien”, „Carnegie Hall” din New York, „Suntory Hall” din Tokyo, „Philharmonie de Paris” etc si poate fi auzit în înregistrri produse de Decca sau Deutsche Grammophon. De asemenea, este membru al Cvintetului de Suflători Staatskapelle Berlin si membru permanent în ansamblul cameral „Boulez Ensemble Berlin”. Intens activitate de muzicã de camer ca partener al unor solisti de prim rang international ca Daniel Barenboim, Lahav Shani, Dennis Kozhukhin, Emmanuel Pahud, Mathieu Dufeur, Radek Baborak, Wolfgang Böttcher, Astrig Siranos-sian, Mojca Erdmann, Martin Helmchen, etc. Incepând cu 2010 Tibor Reman este lector universitar la Universitatea de Arte din Berlin si mentor în cadrul Academiei de Orchestr „Staatskapelle Berlin”.