Sergiu Cârstea

Prim-Trompetist, Opera de Stat din Timișoara Galileo Dolce Artist

 

Născut în 1958, în Republica Moldova Sergiu Cârstea a absolvit Facultatea de Muzică Ciprian Porumbescu în 1976, apoi în anul 1981 Institutul de Arte, specializarea trompetă, Chișinău, Moldova, URSS.

În perioada 1980 – 1997 a activat  în cadrul Filarmonicii de Stat din Chișinău, iar în perioada1992 -1993 este numit directorul artistic al acestei instituții de prestigiu.

Este fondatorul cvintetului de alămuri din Republica Moldova, profesor la diverse instituții de învățământ, doctor în muzicologie, solist internațional. Domnul Cârstea este invitat de a susține masterclass-uri în diferite țări. A efectuat înregistrări pentru Radio Moldova, Chișinău și Radio România, București. În calitate de solist este invitat să concerteze în diverse țări din Austria, Albania, Bulgaria, Canada, Croația, Elveția, Franța, Italia, Israel, Germania, Japonia, Maroc, Moldova, Polonia, Serbia, Spania, Ucraina, cu diferite orchestre sau în cadrul unor recitaluri, acompaniat de pian sau orgă.

Activitatea sa didactică și științifică este la fel de amplă, Sergiu Cârstea fiind profesor la Liceul de Muzică Ciprian Porumbescu, Colegiul de Muzică Ștefan Neagă, Institutul de Artă Gavril Muzicescu, Universitatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Universitatea de Muzică București.