RAJK JUDITH

Contra-altistă

Contra-altista Raik Judit este absolventă a Academiei de Muzică Franz Liszt Budapesta unde și-a obținut și doctoratul în muzică, instituție în cadrul căreia este profesor asociat la catedra de Muzică Bisericească. Predă cursuri de tehnică vocală, metodologie și istoria metodologiei vocale.

Începând cu anul 2013 predă tehnică vocală la Institutul Internațional Kodály in Kecskemét.

Este familializată cu repertoriul scenic-concertistic, repertoriul liedurior și repertoriul muzicii contemporane, anumite lucrări din repertoriul contemporan fiindu-i dedicate.

În anii 2005, respectiv 2011 este laureată  a Premiului “Artisjus”  pentru contribuția adusă muzicii contemporane.

În anul 2004, cu ocazia comemorării a celor 60 de ani de la Holocaust, Raik Judit a inregistrat un oratoriu memorial împreună cu actorul  Maximillian Schell, câștigător al premiului Oscar.

A cântat în calitate de solistă cu diferite orchestre din Ungaria, cu “Deutsche Oper Berlin”, “Konzerthaus Orchester Berlin”, “Simfonietta92” in sala Berliner Philharmonie, cu  orchestra “Concertante Chicago” si cu “Turkish Presidental Orchestra”.

Rolul pe care l-a interpretat în opera contemporană  “Roman Fever” compusă de Gyula Fekete, operă înregistrată cu casa de discuri Hungaroton, a fost extrem de apreciată în publicația “Opera News Magazine”.

Începând cu anul 2009 Raik Judit este manager artistic al societății  de muzică clasică FUGA  din cadrul Institutului de Arhitectură FUGA, Budapesta.

 

Contribuția sa majora în calitatea sa de membru în consiliul Fundatiei Cultural Europene Budapesta,  calitate dobândită în anul 1998, o propulseaza începand cu anul 2009 în funcția de director al consiliul fundației.