Niculai Apostol-corn

NICULAI APOSTOL

Prim-cornist în Orchestra Simfonică din Sonderborg, Danemarca

Născut în 1957, Niculai Apostol a început la 10 ani să cânte la corn în Fanfara Palatului Pionierilor. După terminarea Liceului de Muzică nr. 1 din Bucureşti, a urmat studiile la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București cu profesorul Paul Staicu.

În 1981, a obținut diploma de licență pentru specializarea corn şi pedagogie. În același an, a început colaborarea cu Orchestra Simfonică Radio București. Câţiva ani mai târziu a devenit şi cornist instrumentist în orchestra Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti. Totodată, a preluat şi catedra de corn a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” şi a devenit membru al Cvintetului de Stat Concordia.

În 1991, Niculai Apostol şi-a continuat cariera de prim-cornist în Germania, la Anhaltische Philarmonie Dessau, timp de 19 ani. În acea perioadă a colaborat ca solist şi cornist în orchestre din Berlin, Hamburg, Leipzig, Magdeburg şi Halle. În 2010 a preluat postul de prim–cornist în Orchestra Simfonică din Sonderborg, Danemarca unde profesează şi în prezent.

Niculai Apostol este premiant al concursului internațional de la Markneukirchen, Germania. În 2005, în Winterthur, Elveţia. acesta a interpretat în premieră internaţională “Auf dem Strom“, de Franz Schubert, aranjament pentru corn, soprană și orchestră.