Nicolas Simion-jazz

NICOLAS SIMION

Jazz, compozitie, improvizatie, saxofonist

Nicolas Simion și-a început studiile la Brașov, urmând să aprofundeze studiul clarinetului, saxofonului și a dirijatului grație studiilor efectuate la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. În 1985 a fondat prima sa trupă de jazz, „Opus 4”,

Câțiva ani mai târziu a emigrat la Viena, unde a colaborat cu muzicieni profesioniști de jazz precum Christian Muthspiel, Ed Schuller și Jamey Haddad. În timpul petrecut la Viena, a înregistrat un număr de albume cu TUTU Records, Black Sea, Dinner for Don Carlos and Viaggio Imaginario. A început, de asemenea, o colaborare de lungă durată cu legendarul pianist Mal Waldron.

În 1998, Nicolas Simion s-a mutat la Köln, unde și-a început colaborarea cu WDR Rundfunkorchester și cu Remembrance Band-ul lui Ed Schuller. În această perioadă, a lansat, de asemenea, proiectul de succes Balkan Jazz.

În ultimii ani, Nicolas Simion a activat alături de muzicieni din mai multe țări europene și din Statele Unite, printre care Norbert Scholly, Martin Gjakonovski și Florian Weber, Zoltan Lantos, Fausto Beccalossi, Martin Lubenov și mulți alții.

În 2004, Nicolas Simion și-a fondat propria casă de discuri „7DREAMS Records”, în România. De atunci a lansat mai mult de 20 de albume, printre care „The Wild Dogs”, „Dance Romanian”, „Classic meets Jazz”, „Jeu des Garçons”, „Live in Zürich”, Memorial Richard Oschanitzky, „Impresii americane” și „Peisaje românești”.

În anul 2015, Nicolas Simion a primit premiul WDR pentru jazz, categoria „improvizație”.

Proiectul educațional și cultural MUSICA KRONSTADT (www.academyofmusic.eu) este onorat să îl aibă ca artist, compozitor și profesor de jazz în cadrul edițiilor din 2017, 2018 și să îl aibă din nou invitat pentru ediția din 2019.