HORIA ANDREESCU

Dirijor

Fondator al orchestrei de cameră Virtuozii din București, profesor asociat al Universității Naționale de Muzică Bucuresti, Horia Andreescu a fost, mulți ani, director al Formațiilor muzicale Radio. A studiat la Universitatea de Muzică din București, la Academia de Muzică de la Viena (cu Hans Swarowski și Karl Osterreicher), precum și cu Sergiu Celibidache. Timp de 13 ani  se bucura de  statutul de „dirijor oaspete permanent” la Orchestra Simfonică Radio Berlin, 10 ani cu aceeași funcție la Filarmonica din Dresda si 21 de ani la Capela de Stat din  Schwerin.

Horia Andreescu a colaborat de asemenea cu Orchestra Simfonică din Londra, Wiener Symphoniker, Orchestra Regală a Filarmonicii din Londra, filarmonicile din Amsterdam, Stuttgart, orchestrele simfonice din Ierusalim, Nagoya, BBC Scottish, Orchestrele Radio din Madrid, Leipzig etc. Este invitat în festivaluri ca Wiener Festwochen, Dresdner Festspiele, Europa Musicale Munchen si Festivalul International „George Enescu” de la Bucuresti.

Un impresionant palmares de inregistrări a realizat cu Orchestra Simfonică Radio Berlin, editat la C.P.O. in 2007, Radiodifuziunea Vestgermană Koln (creații ale compozitorului Pascal Bentoiu), editat în 2004 la Hastedt; 2008 înregistrări la „Electrecord” cu lucrări de Dvorak și Musorgski-Funtek, Orchestra Filarmonicii Olandeze,  2009, Oratoriul Bizantin de Pasti de Paul Constantinescu, la pupitrul Orchestrei Nationale Radio.

Grație integralei Enescu (8 CD-uri),  editate de „Electrecord” și „Olymia-Londra” contribuie consistent la cunoasterea acestui mare compositor roman în întreaga lume,de la Tokyo până la New York.