Giuliano Sommerhalder

Prim-Trompetist, Orchestra Filarmonică din Rotterdam

 

Trompetistul Giuliano Sommerhalder s-a născut în anul 1985 într-o familie de muzicieni și a crescut în Italia.

În 2003, cu un an înainte de a-și încheia studiile universitare a câștigat Premiul II la renumitul concurs internațional de muzică ARD  München și Concursul Maurice André din Paris, împreună cu alte concursuri internaționale ca de exemplu:

Primăvara de la Praga (2003), Concursul Timofei Dokschitzer din Vilnius (2002), Concertino Praga (2001) și Concursul organizat de Conservatorul Ceaikovski din Moscova (1997).

Este distins cu premiul pentru cultura europeană la München în 1999 și la Berlin în 2002.

În anul 2008 a fost acceptat în programul „New Generation Artists” al celebrului canal radio BBC 3.

Giuliano Sommerhalder a studiat cu Pierluigi Salvi la conservatorul „Giuseppe Verdi” din Como și cu Max Sommerhalder la Detmold College of Music. De asemenea, el a obținut o suținere importantă de la trompetiștii de talie mondială precum Maurice André, Eric Aubier, Stephen Burns, Edward Carroll, Hans Gansch, Pierre Thibaud, James Thompson și alții.

A activat în calitate de prim-trompetist în orchestra Mozart înființată de Claudio Abbado, Bologna în 2004 și a fost selectat de Lorin Maazel ca prim-trompetist în „Orquestra de la Comunitat Valenciana”.

De asemenea a fost prim-trompetist  în orchestra Gewandhaus Leipzig sub bagheta lui Riccardo Chailly din 2006 până în 2011, anul în care el a fost numit prim-trompetist al Concertgebouw Royal Orchestra Amsterdam sub bagheta lui Mariss Jansons.

Pe lângă activitățile sale soloiste și orchestrale, a fost membru al ansamblului de alamă „The Wonderbrass” din 2006.

Giuliano Sommerhalder a concertat în întreaga Europă, în America, în Australia și Asia, la Musikverein din Viena (unde a interpretat Concertul secolului Brandenburg al lui Bach), la Filarmonica din Berlin, la Festivalul de la Lucerna , Festivalul orașului Londra și Festivalul de muzică din Schleswig-Holstein, etc. A cântat în calitate de solist cu ansambluri precum Orchestra Simfonică BBC, Orchestra Simfonică a NDR din Hamburg, Orchestra Simfonică din Indianapolis, Orchestra Deutsches Symphony-Orchestra din Berlin, Orchestra din Zürich Tonhalle, Orchestra Filarmonică din Hanovra, Orchestra Simfonică din Melbourne Orchestra de Cameră din Zürich, Orchestra de Cameră din München, Orchestra de Cameră din Lituania, Soliștii din Moscova, Orchestra de Cameră din Basel, Orchestra Simfonică MDR din Leipzig și orchestrele simfonice ale societăților de difuziune cehe și poloneze. În septembrie 2016 a devenit prim-trompetist al Filarmonicii din Rotterdam.