FLORENEL IONOAIA

Prof. Univ. Dr. in cadrul catedrei de oboi, UNMB

De patru decenii, oboistul Florenel Ionoaia este o prezenţă marcantă în peisajul cultural românesc. După absolvirea Universităţii de Arte „G. Enescu” din Iaşi a obţinut Premiul A.T.M. şi premiul I la Concursul „Gh. Dima” din Cluj Napoca (1986), apoi Premiul A.T.M. şi „Premiul tânărului interpret” în 1987. În anul 2004 a fost distins cu Medalia „Meritul Cultural” clasa a II-a. Este menţionat în 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century, Cambridge, Marea Britanie – 2006 şi în Who’s Who (Elvetia) – Enciclopedia personalităţilor din Romania – 2009.

În ceea ce priveşte cariera didactică, oboistul Florenel Ionoaia este în prezent Prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi profesor asociat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Majoritatea discipolilor săi sunt astăzi membri ai unor importante orchestre din ţară sau din străinătate. Este invitat în mod constant ca membru în juriile concursurilor naţionale şi internaţionale dedicate instrumentelor de suflat. In anul 2013 a fost profesor invitat la Academia de Muzică Karol Lipinski din Wroclaw (Polonia), unde a susţinut cursuri de măiestrie şi a participat şi la Conferinţa Internaţională dedicată Instrumentelor de Suflat cu lucrarea „The Process
of Professional Breathing for Wind Instruments, with a special regard to oboe players”. De asemenea a susţinut alte numeroase cursuri de măiestrie în România.

Florenel Ionoaia este autorul a două cărţi publicate la Editura UNMB: „Stiluri muzicale în repertoriul pentru oboi” şi „Muzica şi desăvârşirea fiinţei umane”. Prof. Univ. Dr. Florenel Ionoaia se află la a 2-a participare ca profesor de oboi în cadrul proiectului educațional/cultural KSB Academica, prima sa participare având loc in anul 2015.